Sable breton är en fransk mördegskaka som kan användas som pajskal. Kakan kommer ursprungligen från Bretagne. Fyll bottnen med vaniljvispgrädde och garnera med bär.
80 g äggula (ca 4 st)
160 g socker
225 g vetemjöl
15 g bakpulver
210 g mjukt smör
3 g salt
DAG 1
1. Vispa äggulorna och socker till en porös smet.
2. Sikta mjöl och bakpulver och rör ner med slickepott lite i taget. Degen blir torr och smulig.
3. Knåda in smöret i degen och tillsätt sedan saltet.
4. Låt vila i kylen i 24 timmar.
DAG 2
5. Sätt ugnen på 140 g
6. Tryck ner 400 g av degen i en pajform och grädda den i 40-45 min.
7. När du tagit ut pajen ur ugnen ska du skapa kanter på den genom att trycka hårt med en plattbottnad skål.
8. Spritsa med vaniljvispgrädde eller vaniljkräm och dekorera med färska bär.
Receptet kommer ursprungligen från boken Den franske bagaren av Sebastien Bodet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar