Aprikospaj


Det är en härlig fransk-inspirerad dessertpaj gjord på inlagda aprikoser och aprikosmarmelad.

Deg:
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk kallt vatten

Fyllning:
3 msk strösocker
1 tsk kanel
2 burkar aprikoser à 400g
1.5 dl aprikosmarmelad
3 msk vitt vin eller vatten
0.5 dl rostade mandelspån

1. Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga pajen med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen dirka 10 minuter. Strö över socker och kanel.

3. Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp.

4. Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet i en liten kastrull. Skeda över det mesta av marmeladen över aprikoserna. Strö över mandelspånen.

5. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda över resten av marmeladen mot slutet av gräddningen.

Det fina fotografiet är tagit av Tina Axelsson - Se fler bilder av henne på tinaaxelsson.se

Receptet kommer från Caroline Hofbergs bok Medelhavsmat som tyvärr är slut på förlaget. Caroline har skrivit många fler bra kokböcker >> Se listan på Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skicka en kommentar